Projektbeskrivelse af et tænkt krigsmindesmærke for Irak krigen ..........


2 træsnit af Gorm Spaabæk … Udarbejdet i foråret og sommer 2004 .


Mange af det tyvende århundredes mest betydningsfulde kunstværker eksisterer kun som projektbeskrivelse. Eksempler kan ses i Asger Jorns bogværk om den Nordiske folkekunst, Tatlins tårn og Jørn Utzons forslag til kunstmuseet i Silkeborg. projektbeskrivelsen.

Træsnit er den ældste form for massekommunikation og træsnit er i århundreder brugt som et kommunikerende medie til f.eks. plakat og flyveblade. Da man udviklede dette medie, for 5-6 hundrede år siden skabte træsnit en helt ny måde at kommunikere på. Sin tids hurtigste og mest effektive masekommunikation, et medie der skabte udvikling og helt nye måde at tænke på.

Derfor har jeg undersøgt, om man kan anvende dette klassiske og meget gennemarbejdede medie, i forhold til vore dages kommunikerende samfund. Her har jeg også eksperimenteret med størrelsen som virkemiddel.

Desuden er Monumentet- krigsmindesmærket en kunstnerisk disciplin med en lang og traditionsrig historie. Et stort billedkunstnerisk udtryk, som jeg aldrig har beskæftiget mig med. Derfor så jeg ide og en opgave i , at udvikle et krigsmindes-mærke til krigen i Irak. De to træsnit er visualisering og projekt beskrivelser af et sådant tænkt projekt.

Jeg ser en afstøbning i fuld størrelse af undervandsbåden Sælen.

Overfladen af denne 47, 2 meter lange og 4, 7 meter brede skulptur beklædes med glaserede hvide svenske kakler. Samme kakler som man i sin tid beklædte Sidney operaen med.

Monumentets placering er en afgørende del af værket. Tanken er, at undeevandsbåden skal placeres, i et hul i jorden , på landejendommen Holmegaarden, i landsbyen Ginnerup mellem Randers og Viborg. Den gård hvor Anders Fogh Rasmussen er født.

En anden løsning ku være at monumentet placeres i et hul i jorden på gården Hviddinglund i Hvidding ved Viborg, hvor statsministeren har levet i sin barndom.

Altså det sted, hvor man må antage, at statsministeren har dannet grundstrukturen, for den måde han ser verden på.

At placere et krigsmindesmærke på den måde, i en jordgrav , forholder sig til det monument for Vietnamkrigens faldne, som man kan se i USA `s hovedstad Washington. Et værk der også er tænkt i et hul i Jorden.


Revideret, 22 november 2010


Gorm Spaabæk

 

De to træsnit af ubådsmonomentet var med på Vraa-udstillingen i 2004

 
 

 

 

   

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.