Formidling

 

800 værker af 250+ kunstnere i Skagen Kunsthal

Gorm Spaabæk har sammensat årets omfangsrige udstilling i Skagen Kunsthal, hvor han også er den daglige leder. Han har skabt en omfattende sommerudstilling med bl.a. Povl Christensen, Johan Rohde, Helge Bertram, Anton Laier, PINAKOTEK og Skagen Museum for Moderne Kunst.
Læs mere om udstillingen og se fotos



Vinter og forår i Aasiat i Grønland

Gorm Spaabæk skriver:I vinter og forår 2019 arbejde jeg igen som gymnasielærer på Gymnasiet i Aasiaat (kaldet GUX).
Tegneforløb .. i de 4.... 1g klasser som jeg har til billedkunst på Gymnasiet i Aasiaat ... først tegnede hver af eleverne et kranie igennem .. Det var Muskos , Narhval og Hvalros ...Så blev en af tegningerne (i hver klasse ) brugt som fortegning til en installation

Læs mere og se fotos fra arbejdet i Aasiaat



Sommerudstilling i Skagen Kunsthal 2018

Gorm Spaabæk er daglig leder og kurator i Skagen Kunsthal. Han har sammensat en omfattende sommerudstilling med Bjørn Nørgaard, Thorvald Bindesbøll, Vibeke Mencke Nielsen, Anton Laier, Pinakotek og Skagen Museum for Moderne Kunst.
Læs mere om Sommerudstillingen



Pastor Laier - En ener i dansk kunst

Gorm Spaabæk har i mange år beskæftiget sig med Pastor Anton Laier's liv og kunst. I Skagen Kunsthal vises Anton Laiers malerier og nogle af hans skulpturer. Desuden holder Gorm foredrag om den kontroversielle kunstner, der blev afskediget fra sit præsteembede fordi han nægtede at lade sig mentalundersøge. Gorm har ligeledes redigeret en bog om Pastor Laier med bidrag af blandt andre Per Laugesen og Bjørn Nørgaard.

Gorm Spaabæk tilbyder skræddersyede foredrag om Pastor Laiers kunst og de bølger han sendte gennem datidens kulturliv. Foredraget kan kombineres med en rundvisning i Laier's hus og samling i Hjallerup.

Se den specielle sektion med tekster og fotos om Pastor Laier og dennes kunstværker

Yderligere oplysninger om undervisning og foredrag



Største Otto Poulsen udstilling nogensinde

Skagen Kunsthal arrangerede og viste i marts og april 2018 den mest omfattende udstilling af Otto Poulsen værker nogensinde. Udstillingen var kurateret af Gorm Spaabæk og viste malerier, skulpturer, garnmalerier, strikketøj og tegninger lavet af Otto Poulsen over flere årtier.
Læs mere om Otto Poulsen og se de mange fotos af værkerne.





TV2 udsendelse om Skagen Kunsthal

TV2 besøgte Skagen Kunsthal i 2017 for at lave en reportage om det nye udstillingssted. Gorm Spaabæk viser rundt i Pinakoteket og fortæller om ideen bag Skagen Kunsthal.
Se udsendelsen om Pinakotektet i Skagen

   
Få en omvisning i PINAKOTEKET i Skagen Kunsthal

Efter aftale arrangeres der en omvisning ved Gorm Spaabæk i PINAKOTEKET i Skagen Kunsthal. PINAKOTEK er en billedsamling. Gorm Spaabæk har siden ungdommen samlet og diskuteret med udgangspunkt i andre kunstneres arbejde. Det kan ses som udtryk for en ældgammelt billedkunstnerisk praksis nemlig at etablere en studiesamling. Michelangelo gjorde det, Thorvaldsen og J.F. Willumsen og i vor tid er især Asger Jorn et markant eksempel. I sommeren 2016 viste Skagen Kunsthal dele af Gorms billedsamling, hvor der var udstillet 225 værker af 100 forskellige kunstnere. I sommeren 2017 lægger Skagen Kunsthal igen lokaler til et PINAKOTEK, som denne gang omfatter mere end 500 værker af omkring 250 forskellige kunstnere.  

PINAKOTEK i Skagen Kunsthal
   
Kulturcafé i Hjørring

Gorm Spaabæk holdt foredrag og viste billeder for et interesseret publikum i Kulturcafeen på Hjørring Gymnasium.

Se fotos fra arrangementet

   
Kunstskolen VEST deltager i tegnekursus

Gorm Spaabæk var lærer på et 2-dages tegnekursus for studerende fra Kunstskolen VEST i Aalborg.

Se fotos fra kurset

   
Vinteren 2015-16 på gymnasiet GUX i Aasiat i Grønland

Gorm Spaabæk skriver: I november, december 2015 og igen i januar 2016 arbejdede jeg som gymnasielærer på Gymnasiet i Aasiaat (kaldet GUX).

Det var en stor oplevelse .. Bortset fra en række foredrag har jeg ikke undervist siden sommeren 2007 ,, så den gamle cirkushest sku ud og sparke igen
  
Det var dejlige mennesker jeg mødte på Grønland...

Læs mere og se fotos fra arbejdet i Aasiaat






   
Tale ved åbningen af Nørrekærbiennalen 2014

Gorm Spaabæk holdt en af åbningstalerne ved Nørrerkærbiennalen, som er en årligt tilbagevendende landart begivenhed. Temaet i 2014 var "OVERLEVERING KREDSLØB" og på Nørrekærbiennalen mødtes tradition og ny teknologi i opførelsen af en samisk gamme (bolig) og etableringen af en alternativ energiforsyning langt ude i Nørrekær ved Limfjorden nær Løgstør. Kunstnere fra Norge, Sverige og Danmark arbejdede med tematikken overlevering og kredsløb på LAND og i det lokale Tolstrup Forsamlingshus.
Nørrekærbiennalens hensigt er at etablere en tilbagevendende platform, der tager udgangspunkt i aktuelle diskussioner vedrørende kunst, grænser, økonomi og bæredygtighed for menneskets overlevelse i overensstemmelse med naturen og naturens overlevelse i en menneskeskabt verden.

Læs Gorm's åbningstale







   
Peche Kucha om Kalkmalerier i Dronninglund kirke

Gorm Spaabæk deltog i PechaKucha Night Aalborg #15 den 23. oktober 2013, hvor hans tema var Kalkmalerier fra Nordjylland.

Download billederne fra Gorms præsentation.











Stedets Ånd

Gorm Spaabæk er kurator på projektet "Stedets Ånd", som i 2013 viser værker af elleve nordjyske kunstnere.

Kunstprojektet ”Stedets ånd” laves i samarbejde mellem avisen NORDJYSKE og Region Nordjylland, som har støttet projektet med 200.000 kroner.

Meningen med det hele er, at udfordre en stribe nordjyske kunstnere. Hver kunstner vil få stillet en lokalitet til rådighed, og ud fra dette særligt beåndede sted, skal hun eller han skabe sit værk.

Gorm Spaabæk har valgt de lokaliteter i Nordjylland, der skal have kunstnerisk besøg. Det er ligeledes Gorm Spaabæk der står for at udvælge de elleve deltagende kunstnere og skriver om baggrunden for valget af hver enkelt kunstner.

Gorm skriver desuden om hver eneste lokalitet, som er med i projektet.

Læs mere på linket herunder, hvor der det kommende år vil blive tilføjet links til artiklerne efterhånden som de kommer på. For at se værkerne må man købe avisen.

Læs om de enkelte steder, kunstnere og deres værker

Tegnekurser

Gorm Spaabæk afholder jævnligt kurser med tegneundervisning og billedkunstnerisk begrebsdannelse. I sommeren 2013 er der planlagt tre kurser: To weekendkurser og et ugekursus. Læs mere om tegnekurserne og se fotos fra tidligere kurser.

Kursusfolder

Fotos fra tegnekursus

 

 



Kunst i Avisen

Gorm Spaabæk er kurator på projektet Kunst i Avisen, som i 2011-12 viser værker af tolv nordjyske kunstnere. De deltagende kunstnere har alle lavet deres værk specielt til avisen, som bringer værket på midtersiderne.

Gorm Spaabæk har stået for at udvælge de tolv deltagende kunstnere og skriver om baggrunden for valget af hver enkelt kunstner. Læs mere på linket herunder, hvor der det kommende år vil blive tilføjet links til artiklerne efterhånden som de kommer på. For at se værkerne må man købe avisen.

Læs om de enkelte kunstnere og deres værker

 

 

Underholdende og interessante foredrag

Gorm Spaabæk optræder jævnligt med inspirerende og gennembearbejdede foredrag om kunst og historie. Her er et eksempel på et nyligt arrangement i Dronninglund Kirke, hvor Gorm satte kirkens mange kalkmalerier ind i en kunsthistorisk og politisk ramme.

Læs teksten og se fotos fra arrangementet

 

Yderligere oplysninger om foredrag

 

 

Essay om Knud Pedersen

Knud Pedersen er en af frontfigurerne i dansk kunst. Gorm Spaabæk har skrevet et portræt af denne originale dynamo:

Mail fra Knud Pedersen. En af hans store glæder i disse dage er, at han er blevet repræsenteret på Teknisk museum i Helsingør med den første model til en GPS, indsendt med model til patientvæsenet i 1971. Modellen kalder de "mekanisk vejviser med dokumentation". Og den er lavet, før satellitter og computere blev hvermandseje.

Så kom Knud på Museum. Ikke på de kunsthistoriske museer. Men på et Teknisk Museum.

Læs hele essayet om Knud Pedersen: Så kom Knud på museum

 

Tematisk artikelserie om farver

Gorm Spaabæk skriver denne sommer en serie med ugentlige essays om farver i avisen Nordjyske. Her er hele artikelserien:

1. Den varmeste farve er orange

2. Brun er ikke en farve

3. Grøn og rigdom

4. Kleins Blå

5. Rød er ikke nok

6. Gul er en dyr farve

7. Sort er alle farver

 

 

 

Dwight Lamb - En amerikansk spillemand med rødder i Vendsyssel

Gorm Spaabæk overværede en koncert med Dwight Lamb fra Iowa i USA og skriver her om oplevelsen.

En mandag aften i Aasens Teater

 

Udstilling af børnebøger på Brønderslev Bibliotek

Igennem flere årtier har Gorm Spaabæk samlet på bøger med illustrationer af danske kunstnere. En del af samlingen omfatter børnebøger med tegninger af Arne Ungermann, Aage Sikker Hansen, Hans Scherfig og andre kendte kunstnere. Brønderslev Bibliotek har lånt et udvalg af samlingen til en udstilling på biblioteket.

Læs omtalen på bibliotekets hjemmeside

Fotos af de illustrerede bøger på udstillingen

Tidligere udstilling af bogkunst fra Gorm Spaabæks samling

 

 

Åbning af ny udstilling i Galleri Havnen

Gorm Spaabæk holdt åbningstalen ved ferniseringen på en ny udstilling med Mogens Otto Nielsen i Galleri Havnen i Sæby. Udstillingen er åben i perioden 11. oktober til 15. november 2009.

Læs talen og se fotos fra ferniseringen

 

 

Åbning af udstilling i Galleri Havnen

Gorm Spaabæk holdt åbningstalen ved ferniseringen på en udstilling med de 2 fotografer Maria Fonfara og Miriam Dalsgaard. Udstillingen finder sted i Galleri Havnen i Sæby og er åben i perioden 1. september - 4. oktober 2009. Der er åbent lørdag - søndag kl. 11-17.

Læs åbningstalen

 

 

Lys over Land

Grom Spaabæks serie af monumentale portrætter indgik i en teaterforestilling i anledning af oprettelsen af nye kommuner som følge af kommunalreformen i 2007. Samtidig fortalte han historien om Pastor Laier i Hjallerup.

Læs mere om projektet

 

Gorm Spaabæk (red.): Myrer og Jordbær - om Mogens Otto Nielsen, Nordtryk, Frederikshavn 1998

Mogens Otto Nielsen har fra 1971 været bosat i Nordjylland, og fra denne yderposition har han været på færde i talrige projekter af utraditionel, græsrodspræget karakter. Hans værker er environments af dadaistisk tilsnit, hvor materialer som papir, stof, plastic, filt og fjer sammenstilles i små tableauer eller collager. Materialeundersøgelserne kan også tage form af is- og sneskulpturer, der bliver fotograferet som elementer i en naturgiven sammenhæng med lys, himmel og vegetation. Mange af N.s papirarbejder ligger i det væsentlige ingenmandsland, som ikke omfattes af kunsthistoriske kategorier, mellem objekt, tegning, grafik og bøger. Skriftbilledet spiller ofte en stor rolle og vidner om den Fluxus-tradition, som videreføres i mange af N.s værker. N. er stærkt knyttet til det globale net af kunstnere, som kommunikerer via Mail art, og ikke mindst sammen med kunstnere i Østeuropa har han udført talrige projekter i årenes løb. N. er blevet betegnet som en snurrig outsider (Peter Laugesen) i dansk kunst. Men kompromisløst har han videreført den tradition fra 1960erne, som handler om individets selvforståelse, i forhold til naturen, til samfundet, til kunsten og til medmenneskelige relationer. Her vises de kommercielle interesser ryggen, og budskabet om menneskets samhørighed med naturen skabes i en underfundig og humoristisk form. N.s mange tværkulturelle projekter har, på trods af lokal skepticisme, antaget de mest imponerende dimensioner, bl.a. i sommerarrangementerne på Jomfru Ane i Aalborg, hvor udstillinger, happenings og performances af inviterede kunstnere har kunnet opleves i tæt rækkefølge uger igennem.
Museet for Samtidskunst

Læs omtalen af bogen i Information
 

   
Gorm Spaabæk (red.): CEMENT OG LER - om Pastor Laier, Nordtryk, Frederikshavn 1997

Redaktion: Gorm Spaabæk
Tekster: Finn Thybo Andersen - Lars Kiel Bertelsen - Henrik Have - Klaus Christensen - Anton Christensen Laier - Peter Laugesen - Bjørn Nørgaard - Jesper Rasmussen - Gorm Spaabæk - Harald Søbye - Erik Thygesen

Special sektion med anmeldelser og artikler om Pastor Laier

   
Galleri Svigermor

Udstillingen "Bogforsider" på Galleri Svigermor i Dronninglund fandt sted i 2005. Den bestod af et eklektisk udvalg af bogkunst fra begyndelsen af 1900-tallet og frem til i dag.

Se fotos af udstillingen samt en liste over de mange bogforsider

 

 

 


Udstillinger på Dronninglund Gymnasium i perioden 1987-1998

På Dronninglund Gymnasium arrangerede Gorm Spaabæk i perioden 1987-1998 omkring 70 kunstudstillinger til glæde for elever, lærere og lokalbefolkningen. Udstillingerne omfattede værker fra en lang række af anerkendte danske og internationale kunstnere både afdøde og nulevende. Der blev præsenteret maleri, grafik, skulptur, foto, installationer, videokunst, og happenings.

Se listen over udstillinger

 


 

 

 

Restaureringen af J.F. Willumsens maleri Bjergbestigersen

 

En ældre artikel om restaureringen af Willumsens malerier på G.A. Hagemanns kollegium i København.

 

Se ligeledes Willumsens Museums omtale af de berømte Willumsen værker, som til daglig findes på G.A. Hagemanns Kollegium.

 


   

© Gorm Spaabæk. Alt indhold er ophavsretligt beskyttet.